Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Karin recenserar: Opera i allmänhet

Karin E Jansson

Bild2.jpg

Igår gick jag och såg Elektra. En påkostad utomhusopera (därav regnponcho). Jag hade fått gratisbiljett av jobbet. Det var visuellt oerhört coolt, blod som forsade, bomber som sprängdes och torn av eld. Duktiga sångare och musiker.

Men.

Låt oss prata om opera. 

Jag har inte sett jättemånga operor i mitt liv, kanske typ fem, men har rätt bra på koll på handlingen i många. Och det är ju alltid HELT JÄVLA ORIMLIGT. Och som jag hörde en kvinna viska till sitt sällskap efter föreställningen var slut;

Alltså spelade orkestern samma låt som sångarna sjöng? Ja, hoho, det är inte som melodifestivalen.

Med opera är det mesta ologiskt. Komplicerat. Var man dum i huvudet förr i tiden? Kanske man levde ologiskt? Eller är det åskådarna som är dumma i huvudet? Vi gör ett experiment. Vi tar en välbekant och älskad historia och gör om den till opera. Historien om Ronja och Birk. Såhär går den:

Ronjofolos (inte att förväxla med systern RonjofAlos som dog för tusen år sedan. Tusen år? Systrar? Va? Tyst, låt mig fortsätta), väntar vid Bruksmäss-stolpens nedre vinge (nej det spelar ingen roll vad en Bruksmäss-stolpe är, tyst nu). Hon har sparat ut sitt hår för varje år korpens sång klingat, och drömmer om Birkstedtsorre, som hon såg vid feberyra i barndomen. Hennes hjärta är därför delat i de Två Delarna, svart, och grått. Nej, nu tänker du Ronjofolos, det här är RonjofAlos jag pratar om, snälla häng med.

Birkstedtsorre hade inte förtjänat det vita svärdet, nej vi hinner inte berätta varför nu, och därför måste de för evigt stå rygg mot rygg resten av livet. För att göra en oerhört lång historia kort så väcks Ronjofilos (Birkstedtsorres eldstvilling, jo jag tror jag nämnde honom i början?), och Ronjofolos dödar sina föräldrar med yxan som hästen trampade ur leran vid körsbärsblomningen. Alla blir ledsna. 

SLUT

Sen applåderar man och säger att det var fantastiskt, och går hem och ser på Idol på TV4 Play.

5 plommon av 5 möjliga