Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Grisfinkan

Karin E Jansson

Jag är ju som regel så långt ifrån en språkpolis som man kan komma. Vi äger språket, och vi gör vad vi vill med det.

Och även fast språk bara behöver vara funktionellt och inget annat, så finns det en sak jag hakat upp mig på. Inte så mycket hos andra, utan mer hos mig själv. Det rör det där utrymmet längst bak i bilen. "Jag lägger kassarna i bagageutrymmet" skulle vara det korrekta, men jag och hela min omgivning använder "bakluckan". "Jag lägger kassarna i bakluckan". Luckan är ju liksom själva dörren man öppnar, inget man kan lägga något i, och instinktivt känns det så fel, även fast alla förstår precis vad man menar.

Visst skulle jag kunna säga "bagageutrymmet", men det rullar inte särskilt bra på tungan, och språkutveckling innebär ju oftast reduktion.

För några år sedan träffade jag dock på ytterligare ett uttryck som beskrev samma sak - "grisfinkan". "Jag lägger kassarna i grisfinkan". Och det kändes som att språkligt hitta hem. Jag röstar helt klart på det alternativet, men då kommunikation helst ska ha en mottagare vill jag här utnyttja min plattform för påverkansarbete, så att ordet kan komma i rullning.

Smaka på det - griiis-finkan. Känns rätt bra va?

Så, är ni med mig?