Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Husmodern

Karin E Jansson

Husmodern – bokomslag till ”Hemmets Stora Kokbok” från 1927.


Så var det en regndag igen. Tar tillfället i akt och städar garderoberna. När jag torkar av garderobshyllorna hittar jag detta:”Till husmor”. Wtf!? Jag bor i stan. I ett miljonprojektsbygge, byggt 1969. Är detta på riktigt? Jag drar mig till minnes att jag för ett par år sedan kom över ”Hemmets Stora Kokbok” från 1927, och att jag drog på munnen när jag läste ”företalet”: "För den husmor som själv eller med endast mindre erfaren hjälp sköter sitt hem är det av vikt att äga en erfaren och mångkunnig rådgivare i allt som rör matlagning, bakning, syltning, saftning, konservering, servering, rörande möblernas och klädernas vård, tvätt, strykning och städning, hemfärgning, madrass-stoppning, tapetsering, uppsättning av gardiner, sömnad och lagningar, skötsel av blommor, sällskapslivets spörsmål, den personliga hygienen, olika födoämnens näringsvärde och inverkan i fråga om fetma och magrande, omvårdnaden om småbarnen och dem som ligga sjuka, dessa tusen sysslor, som en husmor mest varje dag måste taga itu med."

Sedan följer 535 sidor med recept, kolorerade orrhönor och alla dessa råd som husmoderns tusen sysslor. Jag blev alldeles matt bara av att läsa företalet om kvinnans plikter. Tänk dig att vara nygift artonåring och få denna i bröllopspresent.

När jag läste texten för ett par år sedan tänkte jag att ”det var ju för typ 100 år sen”, men så denna klisterlapp idag med Perstorps torkhänvisning till husmor. Till husmor. Vem är denna husmor? Har alla hem en husmor? Finns hon ens fortfarande? Ja, alldeles säkert. Min pappa städar aldrig, och såklart finns det fler som han. Visst är det okej att dela upp vardagssysslorna, men jag blir tjurig när jag läser detta, och vill påminna alla om att städa faktiskt är något som angår både han, hon och hen anno 2012. Om det inte var för att det regnade idag så skulle jag torka mina fönster bara för att jag kan.

/Jocke, sommarvikarien.