Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Ebay, Etsy, paypal, frakt, tull och sånt

Karin E Jansson

Här kommer den - guiden till internetshopping! Jag är självutnämnt proffs, men rätta mig gärna om jag säger nåt fel, eller be mig mig utveckla om jag är otydlig.

Fördelen med att handla på nätet är att utbudet är cirka en miljard större än det man har tillgång till utanför www. Sedan är det som regel också billigare, ibland mycket billigare.

Många känner sig skraja att bli blåsta när de handlar på nätet, och man ska vara försiktig (även om det mesta faktiskt är legit). Jag handlar främst från två sidor, Ebay och Etsy. Här kommer en presentation av de två sidorna!


Ebay är som en amerikansk motsvarighet till Tradera, fast bra. Här finns allt! Gammalt, nytt, kläder, smycken, bilar, möbler, kosmetika, roliga porslinsfigurer och ockulta stenar. Ja, allt. Eftersom ebay är så stort har de flesta länder en egen version av sidan. (ebay.com, ebay.se, ebay.de osv). Även om "innehållet" på sidorna är detsamma använder jag mig alltid av ebay.com, då den sidan har bäst sökfunktioner och är mest lättnavigerad.

Även fast ebay ursprungligen är amerikanskt så har sidan registrerade användare över hela världen. Det du handlar kan komma från USA, Kina, England, ja varsomhelt ifrån. Vilket land du handlar ifrån framgår alltid.

På ebay finns det olika sätt att handla.
-Traditionella auktioner där du får hovra över datorn för att lägga ett bud i sista minuten.
-Buy-it-now, dvs Köp-nu. Ett fast pris satt direkt, och inget budgivningsmoment.
-Make offer, dvs Lägg ett bud. Kombineras som regel med ett Buy-it-now-pris. Tycker du att det angivna priset är för dyrt har du möjlighet att lägga ett bud du anser mer rimligt. Har du tur accepterar säljaren det, annars kanske ni möts nånstans på mitten.

Du skapar ett privat konto, där du kan lägga till allt du är intresserad av att köpa.Etsy är uppdelat i tre avdelningar;
Handmade. Nya saker tillverkade av duktiga småföretagare världen över. Konst, smycken, kläder, ekologiska hudvårdsprodukter, möbler, ja typ allt.
Vintage. Kläder, inredning, smycken, gamla leksaker och mycket mer.
Supplies, dvs material till eget pyssel och skapande.

På Etsy säljs allt, till skillnad från Ebay, till fasta priser. 
Du skapar ett privat konto, där du kan lägga till allt du är intresserad av att köpa.


Frakt
När du handlar på nätet tillkommer som regel frakt. Fraktkostnaden står specificerad på varans sida. Ibland händer det att det står att varan inte skickas till ditt land. Är du sjukt sugen kan man alltid maila säljaren och fråga om dom kan överväga att skicka till sverige ändå, och i de flesta fall gör dom då det när man frågar så snällt.

Ibland (framför allt på ebay) kan du välja på mer än ett leveranssätt. Priority Shipping från USA är dyrare men säkrare. First Class International är billigare, men går inte att spåra.


Tull
Handlar du varor för mindre än ca 300:- slipper du tullavgift. Den summan är exklusive frakt-aviften. Kostar varan tex 250:- plus 150:- i frakt behöver du inte tulla. Kostar den 350:- plus 50:- i frakt kan du åka på tull.
Tullavgift slipper du om du handlar från länder inom EU.


För att betala dina inköp registrerar du ett paypal-konto. Kontot är kopplat till ditt betalkort, och gör att du kan betala säljare utan att lämna ut kortinformationen. Du betalar paypal, som i sin tur betalar säljaren. När du har genomfört ett köp på Ebay eller Etsy klickar du på betala, och vidarebefordras direkt till paypals sida för att slutföra köpet.

Paypal är väldigt smidigt, och finns numera som betalningsalternativ i de flesta webshoppar. Du slipper leta fram ditt kreditkort, och knappar bara in ditt lösenord. Nu är det ju år och dag sedan jag registrerade mig, men som jag minns det drogs det en symbolisk summa från mitt konto när jag registrerade mig (typ 10:-), som jag sedan fick igen när jag började använda mitt paypalkonto.


Om man blir blåst då?
Skulle det hända att den där varan aldrig dyker upp (vilket enligt egen erfarenhet händer ytterst sällan), så anmäler du det till ebay/etsy och till paypal. Bevisbördan att varan levererats ligger hos säljaren (vilket är anledningen till att de flesta säljare vill skicka sina varor med spårbar, dyrare post). Kan de inte bevisa att varan levererats till dig får du som regel dina pengar tillbaka.


Hur letar man?
Både på ebay och etsy kan du klicka runt på måfå i olika kategorier och underkategorier och kika på saker. Problemet är dock att det finns så mycket grejer, så du bör specificera vad du letar efter med sökord. Söker du på ebay på "Blue skirt" får du i skrivande stund upp 124874 träffar. Genom att klicka på underkategorierna specificerar du vad du är ute efter.

Genom att klicka i att det är Womens Clothing --> Skirts  --> Maxi Skirts, size M så reducerar vi antalet träffar till 191. Mer hanterbart.

Att notera vid ebay-sökningar: Sidan är förinställd på att leta enbart på amerikanska varor. Klicka i rutan "Worldwide" så får du upp träffar från hela världen.
Också värt att notera: underkategorierna kan exkludera varor som egentligen borde vara med. Det är ju inte säkert att säljaren registrerat att kjolen hen lägger ut är i stl medium, det kanske bara står i varans beskrivning. Därför tycker jag att det är att föredra att specificera sina sökord, snarare än att bara utgå ifrån ebays kategoriseringar.

Du kan också göra avancerade sökningar där du letar på flera ord samtidigt, och samtidigt exkluderar andra ord. Letar du på "Skirt (blue, purple, green) -(yellow, red)" så får du upp blåa, lila och gröna kjolar, men inga gula och röda kjolar.

Sökningar på etsy går till på samma sätt. Här får du sedan sortera resultaten utifrån de tre kategorierna; Handmade, Vintage & Supplies. Söker du på "50s pink dress" får du upp både autentiska vintageklänningar och nyproducerade klänningar i 50-talsmodell. Genom att klicka på Vintage väljer du bort det nyproducerade.

När du gör sökningar kan du fylla i och välja om du bara vill se varor upp till ett visst pris, om du vill se det billigaste först, om du vill se det som lagts upp senast först, eller kanske se auktioner som snart avslutas först.Bilden är klickbar. 

Här är ett exempel på hur en sida på ebay kan se ut. Här har jag alltså letat på, ehrm, Buzz Lightyear glasögon och fått upp detta bland resultaten. Vi kan se att varan säljs till ett fast pris, Buy it now (1), för $16.50. En bit ner (2) ser vi att frakten är $4.14, och att varan skickas från Maryland USA.
(3) visar att säljaren har bra betyg. Vill vi inte köpa, utan fundera lite först, kan vi klicka på Add to watchlist (4), för att spara varan i vår privata önskelista. Längst ner på sidan (5) kan vi klicka på Ask a question, om det är något vi vill fråga säljaren om.

Skulle vi vilja köpa klickar vi på Buy it now, vilket gör att vi hamnar på en sida där vi får bekräfta att vi verkligen vill köpa och inte bara slant med fingret. Klickar vi Buy även där får vi frågan om vi vill betala på en gång.  Vill vi det vidarebefordras vi till paypal där vi slutför köpet. Skulle det vara så att vi handlar fler saker från samma säljare finns det kanske en möjlighet att vi kan få en lägre fraktkostnad när allt skickas ihop. Då väntar vi med att betala tills vi handlat klart, klickar på Pay Now, men istället för att slutföra köpet klickar vi på knappen "ask for invoice". Då räknar säljaren ihop den totala kostnaden och skickar ett invoice som specificerar hela kostnaden.

Inga konstigheter!!

-----
Några frågade efter mina favorit-säljare på ebay. Jag har inga favoritsäljare utan handlar av den som har exakt det jag vill ha för stunden, och den som är billigast på varan. Nagellack köper jag dock alltid från samma säljare: Top Nail Shop, av den enkla anledningen att de har sjukt stort sortiment, är billiga och har snabba leveranser.


Såja, nu är det bara att fråga om något är oklart!