Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Penicillin och världskrig

Karin E Jansson



Karins Konstgrepp har tidigare både hyllat såväl som hatat Google. Och relationen är fortfarande tudelad.

Vi utgår ifrån detta påstående: Ju mindre man vet desto bättre mår man.

Som barn visste man inte mycket. Man visste att man gick i klass 4C och inte 4A. Man visste vad ett paket chokladcigaretter kostade. Man visste att man inte hade så mycket pengar. Ja, det var väl ungefär allt.

Men såklart undrade man. Och allt eftersom världen växte så växte även lusten att veta. En välsignelse, och samtidigt en förbannelse. Vår önskan att söka, utvecklas. Inte kunna låta saker bara vara. Succé och katastrof. Penicillin och världskrig. Vi gör det hela konkret för nu måste jag komma till poängen:




12:e januari 1988 var datumet för den svenska premiären för succéserien Alf. Vi skrattade så vi satte våra chokladcigaretter i halsen. Vi hade fått en ny vän. En rebell som stod på vår sida. Men han var ett enigma. Med 8 levnadsår bakom oss förstod vi att han mest troligt inte fanns på riktigt. I Alf gömde sig en människa. Vem var han? Eller var det en hon? Var det kanske ett barn? Det fanns inte en chans i världen att få veta. Vår värld sträckte sig inte längre än till familjens sommarstuga. Och - det gjorde inget att vi inte fick veta. Enigmat var välkomnat. Hjälpte oss i den vackra världsuppfattningen att någonstans långt borta fanns en cool kille, och han hette Alf. Det var en bra värld vi levde i, så mycket kunde vi konstatera.

Så kommer framtiden, eller för all del - nutiden. Med sig har den ett paradigmskifte. Google. Och där har vi den där förbannade nyfikenheten igen. Önskan att veta. Så ja, jag googlade. Och fann en sanning som slog mig i solar plexus och raserade hela min bardom. Alf var en handdocka. Vid ett fåtal tillfällen befann sig en riktig människa inuti den lurviga karaktär vi älskat så intensivt, men majoriteten av tiden var han ett sladdrig skal med en människohand uppkörd i rumpan. Här har vi världskriget.

Världen är i allra högsta grad relativ. Så länge du tror att det är sant så är det sant. Enda sättet att värja sig från raserandet av ljuvliga illusioner är isolering.

Men även denna historia förde med sig penicillin, välkomnade framsteg. Jag hade missat att Alf var captain of the Bouillabaisseball team. Bouillabaisseball team!! Han är då för tokig den där Alf, det sladdriga skalet med en människohand uppkörd i rumpan.

Penicillin och världskrig. Det är oundvikligt.