Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Bloggdesign

Karin E Jansson

Hej Karin
Din blogg är så jäkla snygg!
Gör du allt själv?
Har du några tips för någon som vill göra en egen hemsida, är skitdålig på allt sånt, men inte har råd att anlita ett proffs?
Kram B

Hej B!
Åh tack, vad glad jag blir! Jag gör allt själv, och allt jag inte kan googlar jag mig fram till. Här är mina tips:


Byter man bloggdesign alltför ofta kan det uppfattas som förvirrande, det finns fördelar med att dina läsare känner igen sig. Givetvis är det inte uteslutande dåligt att förnya sig, men med en ny bakgrundsfärg varje vecka kommer det stjäla fokus från det bloggen handlar om - dina inlägg. Tänk därför igenom din design innan du genomför den.


Men vart börjar man?


Det absolut bästa sättet är att kolla runt bland bloggar du läser (och kanske inte läser). Är dom snygga? Om inte, varför? Här är sex exempel på bloggar jag tycker är snygga. Vad har dom gemensamt? Jo, de är ljusa, relativt enkla och flera av dom innehåller pastelliga färger. Alltså är det nåt sånt jag bör satsa på.
Snarare än nåt sånt här. Notera vad som är fult med en ful blogg. Är det typsnitt, färg, bakgrund, eller som i detta fall allt? Jaha, då skippar vi Comic Sans och svart bakgrund.
Nu börjar det roliga. En idé. Skissa gärna på papper. Du ska ha en header, dvs bilden som syns överst på sidan, du ska ha en bakgrundsfärg (eller bakgrundsbild), och utöver detta så kallade gadgets/widgets. Allt som finns till höger på min blogg är widgets; länk till facebook, länk till bloglovin, länklista osv. Tänk igenom vilka funktioner din blogg behöver, snarare än vad som ryms att peta in. Ett misstag många gör är att de inte vet när de ska säga stopp. Mest troligt behöver du inte en widget som räknar ner till nästa nyårsafton, en klocka som visar tiden i New York, eller Dagens citat. Gör ett statement med din header, och låt sedan inläggen vara de som talar.


Och när du nu har en idé om hur du vill att din blogg ska se ut, vad gör man då?


Börja med att skapa din header. Det går fin-fint utan Photoshop, Publisher har allt du behöver för att sammanfoga bild och text. Testa dig fram med typsnitt och bilder. Behöver du frilägga bilder, det vill säga klippa ut dom, så går det att göra i Paint.JAJA, MEN HUR FÅR MAN UPP SKITEN PÅ NÄTET??!!


Gör dig bekant med de olika beståndsdelarna i din blogg. Gör alltid en backup på hela din html-kod och experimentera, eller börja med att läsa på. En bra hjälp-sida jag kan rekommendera för er med blogspot är Bloggersentral. Vill du hellre läsa på svenska är Fixa din blogspot ett alternativ. Bloggersentral (ja, det stavas med s och inte c) har hittills erbjudit svar på alla frågor jag haft, oavsett om det gäller att ändra storlek på bloggens beståndsdelar, eller speciallösningar för bara din blogg. Alltid finns det nån nånstans som vet hur man gör, det gäller bara att fråga tills du får svar.


Och sedan viktigast av allt, tänk på att det är din blogg, det är du som bestämmer vad som är snyggt, men att automatiska musikspelare på bloggen är en dödssynd.