Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Hur ska vi hylla våra barn?

Karin E Jansson

Jag har ju som ni vet inga egna barn. Men om jag en dag får ett barn, ja då hoppas jag innerligt att det är en flicka. Ett vackert flickebarn som jag kan klä i sexiga kläder, göra snygga frisyrer på, och som förhoppningsvis också kan generera pengar.

Näe, såklart är det inte så. Ingen förälder i världen skulle vilja se sin dotter, eller son för den delen, i den situationen. Eller?
Foto: Sharif Hamza /Cadeaux/Vouge Paris

Det här barnet är 10 år, fotomodell, och har enligt många "tagit modevärlden med storm". När jag googlar på hennes namn, för att kasta mig in i debatten, så hittar jag ingen debatt. Däremot får jag mängder med träffar där barnets skönhet hyllas.

Jag älskar när modevärlden provocerar, och ruckar på stereotypen av skönhet. En man på en catwalk, i en klänning. En tjockis bredvid en smalis. En lurvig armhåla till en paljettklänning. Men ett barn i en urringad klänning, målade läppar och höga klackar? När jag var tio år samlade jag snygga stenar, hade skor med kardborreband, och reflekterade enbart över min kropp när det handlade om förmågan att klättra i träd och hjula på gräsmattan. Och mina föräldrar hyllade mig, inte för min skönhet, utan för att jag var världens bästa barn (okej, en av tre bästa).

Ångesten över skönhet, min kropp och andras uppfattning av min kropp kom såklart ändå. Men inte när jag var tio. När jag var tio gavs jag tillåtelse att vara barn. Vad tycker ni? Ska vi tillåta barn att vara barn? Hur kom det sig att frågan ens ska behöva ställas?