Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Mammons syndrom - javisst!

Karin E JanssonJag och Samuel ser mycket film. Helst sånt med Chevy Chase, eller filmer med zombies. Vi har funnit att vi båda helst lär oss livsvisdomar direkt från livet, eller från litteratur. Så får vi välja blir det Ett päron till farsa framför Ett hus av sand och dimma. Nåväl, vår filmsmak åt sidan. Reklamen för en ny film rullar för fullt på TV. Filmen heter Hur många lingon finns det i världen?, och verkar handla om en kille som börjar arbeta på ett gruppboende, eller kanske dagcenter för funktionshindrade och utvecklingsstörda. Eller nåt åt det hållet. Vi har enigt och snabbt konstaterat, utifrån den korta reklamen, att den verkar sådär. Och släppt det vid det.

Inatt vaknade jag mitt i vargtimmen och hamnade framför datorn med en kopp blåbärssoppa. På aftonbladets hemsida fångade en rubrik mitt intresse. Mammons syndrom - Sorgligt att se Glada Hudik bli utnyttjade. Och så bilden ovan, tagen ur filmen Hur många lingon finns det i världen? Det är Petter Lindgren som skrivit en krönika om filmen. Han tycker det är fint att funktionshindrade får synliggöras, och inte glöms bort, men tycker att denna exponering ger en besk eftersmak, då den så tydligt styrs av ekonomiska intressen. "Ingen skugga över Glada Hudik dock, eller över liknande verksamheter. De behövs, men det är bara ett så sorgligt tecken i tiden att se dem utnyttjade till snöd vinning."

Säg att du vill göra en film om ett barn. Vem bör få spela rollen? Ja, kanske ett barn, vad vet jag. Och om du vill göra en film om en asiatisk äldre man, vem skulle man casta då? Förslagsvis en asiatisk äldre man. Och om man vill göra en film om en grupp utvecklingsstörda människor, vilka skulle man välja då? Ja, ni fattar.

Syftet med att producera en film kan säkert variera mycket. En idé, en vision är säkert en stor del. Och så vill man att den ska dra in mycket pengar. Att göra en film är väl på många sätt ett jobb som alla andra. Menar Petter Lindgren att det är fult att utvecklingsstörda genererar pengar? Eller menar han att han utgår ifrån att de ställer upp som skådisar helt utan ersättning? Varför utgå ifrån att Glada Hudik är lurade och utnyttjade?

Studieförbundet jag arbetar för har ett nära samarbete med en teatergrupp, Surra, åtta skådisar med olika funktionshinder. De, och deras teaterledare, får ofta frågan vad deras deras mission och budskap är. Öh vadå, vi vill bara spela teater, brukar de svara.

Den där beska eftersmaken smög sig in i min mun också. Men det var Petter Lindgrens krönika som orsakade den.