Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Jag kan inte förstå allt

Karin E Jansson

Vad var det egentligen som hände den där dagen i 60-talets Östersund. Var det något i vattnet? Svagsinthet, likt Madickens mamma? Eller bara vansinne i sin ädlaste form? Ja, mest troligt kommer vi aldrig få veta, men något som är säkert är att vi kommer få leva med konsekvenserna av detta paradigmskifte, resten av våra levnadsår.

Men låt oss ändå i fantasin backa, sätta på oss äppelknyckarbyxorna, och bege oss tillbaka till den där dagen på 60-talet. Hur ska vi annars kunna förstå, om vi inte tillåts teoretisera. Hur gick Gunnar Sjödahls tankegångar, den där dagen då han som vanligt steg in på sitt arbete på Wedemarks Konditori i Östersund. Var han arg? Var han förvirrad? Eller var han kanske uppgiven? Ja, så måste det ha varit. Uppgivenhet. Det tillstånd där man egentligen inte har något att förlora. Där det får bära eller brista, och om kropp och sinne tillåter en sista yttring, så uppstår där något gott eller något ont. Något självklart som ställer ordningen i livkaoset tillrätta, eller något makabert som för evigt förändrar en hel befolkning.

Jag gör en tårta av kött. Nej vänta. Kött och.. fisk! Och ägg. Räkor, leverpastej, gurka, majonäs, ost, syltlök. Allt som någonsin har räknats som föda ska rymmas i min tårta. Jag kommer blanda substanser till oigenkännlighet. Människorna kommer falla till marken, jag kommer bli omnämd i böcker där barnen inte kan var säkra på om historien som berättas är sanning eller fiktion. Jag ska rubba världsbilden av vad som är ätligt, skapa osäkerhet och förvirring. Jag ska kalla det smörgåstårta.

Kunde Gunnar Sjödahl på riktigt ha trott att händelseförloppet sedan skulle utvecklas så som det gjorde?! Ja, men bara om han hade en vansinnigs världsuppfattning. Att till 80-årskalas, barndop, studentfirande och andra högtider så skulle styggelsen komma att dukas fram. Svensken skulle visa sig tugga kött-fisk-och-mittimellan i majonäsblandning som det inte fanns någon morgondag. Och det är egentligen här mysteriet börjar, och i skrivande stund, också fortsätter.

Men jag kan inte förstå allt.