Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Ångest: 8 av 10

Karin E Jansson

Eftersom jag är en kvinna som lägger stort värde i ordning och reda tyckte jag att det var dags att redan nu förbereda inför vår resa till USA 4:e december. För att överhuvudtaget få komma in i landet måste man dels fylla i information vart man ska bo första natten i staterna, samt ansöka om ESTA, Electronic System for Travel Authorization. Idag var dagen detta skulle ske. Jag letade fram min bokningsbekräftelse, knappade in bokningsnummer plus mitt namn, och tryckte på OK. "Felaktigt efternamn" stod det. Jag testade igen, kollade om jag skrivit fel nummer, och testade med Samuels efternamn, kanske stod vi båda under det?! Nej, inget fungerade. Ännu en gång gick jag tillbaka till bokningsbekräftelsen för att kolla bokningsnumret, och då stannade min blick och samtidigt mitt hjärta. Mitt efternamn var felstavat, Janssson, istället för Jansson. Panik!


Jag har tidigare fått höra hur viktigt det är att namnet på biljetten är exakt identiskt med det i passet. Men detta måste ju gå att ändra, tänkte jag. Så jag ringde SAS. Fick sitta länge i kö och lyssna på Vivaldi, eller var det kanske Mozart, min puls slog för högt för att jag skulle höra. Så fick jag prata med en kvinna. Jag förklarade situationen, och förväntade mig att hon skulle knappra på sin dator och säga, "så var allt åtgärdat". Istället sa hon: Tyvärr, det går inte att göra något åt det. Du kommer bli nekad inträde i USA. Ditt enda alternativ är att avboka din biljett, köpa en ny (som nu var 4000:- dyrare), och flyga ensam, utan ditt resesällskap. Till saken hör att jag är extremt flygrädd, och tanken på att sitta ensam på en 10 timmar lång resa, utan en käresta som sitter bredvid och håller min hand, gör att knäna viker sig och andningen upphör. Faktiskt!


"Du måste bestämma dig nu, det finns bara tre platser kvar", sa kvinnan. Men om jag ringer United Airlines då, försökte jag. "Det gör ingen skillnad. Hur ska du ha det?" Jag måste få återkomma, viskade jag, med gråtklump i halsen.


Första tanken var, jag måste byta efternamn. Med nytt efternamn kan jag få ett nytt pass som överrensstämmer med flygbokningen. Men att byta efternamn tar tid, och jag kommer inte hinna få det klart innan avresa. Alternativ två är att jag gifter mig, nu, med en man/kvinna/ponny vars efternamn är Janssson. Detta tar emot, då det kan bli en man/kvinna/ponny som jag sedan måste dras med hela livet, och jag har ju redan hittat den jag vill tillbringa mitt liv med.


Uppdatering: Samuel ringde ändå United Airlines, och fick tala med en trevlig man med indisk brytning. Do not worry sir, sa mannen, there will be no problem. Kan man lita på det? Jag kommer nog hur som helst resa till USA med hjärtat i halsgropen. Och ser ni mig aldrig igen så beror det på att de kastat in mig i en amerikansk fängelsehåla. Kom och leta efter mig, snälla!