Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

BLOGG

Vardagsrealism i strama flätor

Karin E Jansson

Trots en konstant växande TV-produktion har tidernas bästa TV-serie aldrig knuffats av tronen. Jag behöver väl knappast säga att jag talar om Lilla huset på prärien?!

Jag hade förmånen att växa upp med förebilder, föräldrar som lärde mig livets bu och bä, vett och etikett, kärlek och sorg och mörker och ljus. Med risk för att provocera vill jag ändå påstå att jag hade varit en fullgod moralisk och vettig människa även om jag enbart vuxit upp med tidernas bästa TV-serie som mentor. Lilla huset på prärien var en serie som lärde oss om livets aviga och räta. Charles Ingalls visade på rätt och fel, på kärlek, arbetsvilja och lojalitet. Nellie, ormen i paradiset, kunde hanteras genom att hålla fast vid sina principer och vända andra kinden till. Och om jag ska fortsätta med de bibliska referenserna kan jag även nämna fosterbarnet Albert som Anti-Krist (här kommer jag få mothugg), som trots sitt sockersöta yttre drog med sig all världens elände, såsom järnvägen och synskador.

Likt Barbro Lindgrens unika berättarperspektiv, skildrade serien livets problematik ur barnets synvinkel. En snattad karamell, en mobbad klasskamrat eller favoriseringen av ett syskon. Lilla huset på prärien levererade vardagsrealism i ett spännande 1800-talsformat med strama flätor. Den hade allt.