lördag 24 mars 2012

Jag skapar min egen verklighet.


Gisele Bundchen fotad Nino Muñoz for Elle Brasilien Maj 2011

Hur har jag kommit till ett läge där jag inte lägger en värdering i tjock kontra smal? Där lycka inte är kopplat till midjemått.


Ja, en hel del anledningar finns det nog, men en av dom är förmodligen det faktum att jag helt slutat bläddra i dessa blanka veckotidningar. Det är egentligen inget aktivt ställningstagande, jag tyckte bara dom var tråkiga och enformiga. Jag gillar mode, men modet finns lika mycket i den verkliga världen, så varför då betala för att få se det på bild?Majoriteten blir norm. Majoriteten av kvinnorna i de blanka tidningarna är magra. Inget fel på att vara mager om man mår bra, men på inget sätt en representation av verkligheten. Och även om jag inte ville värdera de olika kroppstyperna så gjorde tidningarna det åt mig när de konsekvent uteslöt vissa. När jag la veckotidningarna åt sidan skapade jag min egen verklighet. Den ser ut såhär:


63 kommentarer:

 1. Jag går all in med en värdering ändå: (min högst personliga, utan krav på objektivitet) Du är ungefär tusen ggr läckrare:)
  mvh
  Karin

  SvaraRadera
 2. Åsa Fridén24 mars 2012 11:58

  Underbart!

  SvaraRadera
 3. Jag har märkt samma sak här, tröttnat helt på dessa tidningar som visar något jag absolut inte kan identifiera mig med. Nu ser jag dem inte ens längre bland tidningarna. Din bild har mycket liv och skönhet, i mina ögon. Mer verklighet åt folket!

  SvaraRadera
 4. Tack Karin! Du är så himla klok och bra!

  SvaraRadera
 5. Du är så snygg så jag vill dö! Puss gullhöna!

  SvaraRadera
 6. Och din verklighet är klart snyggare än tidningarnas plastiga! :)

  SvaraRadera
 7. Ditt hår är helt fantastiskt.

  SvaraRadera
 8. Det är precis så jag tänker med mitt projekt! Hur trångt idealet är, och hur vanliga människor ser ut på riktigt. Du kan väl kika in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag har sett ditt projekt tidigare, fantastiskt, heja dig!!

   Radera
 9. Alltså, helt ärligt. Den understa bilden är ungefär tusentals gånger snyggare och intressantare att titta på än den översta, verkligen! Kan nog vara den snyggaste bilden på en "större än benig"-tjej jag sett.

  SvaraRadera
 10. Åh, du är så fin! Jag vill gärna tipsa om Urban Weeds, en fotoblogg med vanliga människor i Portland. Och Advanced Style med bilder på stilsäkra 70+are! Så himla mycket mer inspirerande än magasin! Idag såg jag en kvinna, förmodligen över 70, med lavendel-lila hår i asymmetrisk frisyr i Gbg. Så glad jag blev!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande tips, det ska jag kolla upp!!

   Radera
 11. Jag läser inte heller tidningar längre. Jag mår mycket bättre! På senare tiden har jag faktiskt upptäckt att jag tycker att personer eller saker som inte är perfekta och retuscherade är mycket vackrare och mer intressanta att titta på.

  Din bild är som någon sa ovan, mycket mer intressant.

  // Lisa

  http://lisaflorist.blogspot.se

  SvaraRadera
 12. jag smäller av! vad snygg du är och vilken intressant verklighet. blir fort uttråkad till något som inringas av norm. heja dig!

  SvaraRadera
 13. finfint! både text och bild.

  SvaraRadera
 14. Karin - du är bara BÄST!

  SvaraRadera
 15. Tack för ditt viktiga inlägg! Min tanke: Ja, kvinnan på översta bilden är snygg, men hon väcker ingenting i mig. Ingen nyfikenhet. Inga frågor. Hon har ingen berättelse. Det kunde lika gärna ha varit en docka. Bilden på dig däremot är full av liv och glöd. Och du är så himla vacker!

  SvaraRadera
 16. Jag instämmer med de övriga, fy attan vad du är snygg!

  När jag läste din text så slog det mig att det är mycket tack vare dig, jag själv efter typ 17 år (är 26) äntligen har förlikas med min egen kroppsform och äntligen har börjat tycka om min kropp. Vid årsskiftet var det förstå gången som jag inte satte upp målet att jag ska ha nått ett visst midjemått och en viss vikt innan årets slut. Utan jag satte upp målet att jag ska glädjas åt mig själv och framförallt älska och respektera mig själv och min kropp det här året. Hittills har det gått fantastiskt och jag längtar till sommaren för första gången på många år (den har annars gett mig ångest och försatt mig i depression över att ”alla” ska tycka att jag är tjock). Så jag vill tacka dig för att DU fick MIG att verkligen öppna ögonen och se mig i spegeln och tycka att min kropp i storlek 44-46 är vacker och värd att älskas! Tusen tack Karin för att du är en förebild som vågar vara dig själv!

  Jag önskar också att det skulle finnas någon tidning i det här landet som skulle våga sätta dig på omslaget med bara en enda text på: Vi ger blanka fan i ideal! Det skulle vara ett underbart omslag, tror du inte det?

  Många kramar och hurrarop från Erika i Boden som hoppas att fler skulle vara som du och skapa sin egen verklighet istället för att anamma den media förmedlar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh hurra så glad jag blir Erika!! Kram och heja!!

   Radera
  2. Vi kanske borde starta ett magasin med alla typer av människor? Det är inte en dum idé. Men dyrt är det ju...

   Radera
 17. Jag gillar din verklighet!

  SvaraRadera
 18. Karin, du är sjukt snygg och grymt bra. Tack!

  SvaraRadera
 19. Hurra för dig du kloka kvinna!

  SvaraRadera
 20. Åh, modemagasin är tråkiga! Varför inser inte tidningsjättarna att det är dags nu för "älska dig själv"-idealet?

  SvaraRadera
 21. Såg du DN:s artikel idag? http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/venus-20--ikonen-uppdaterad-till-dagens-ideal

  Du är en sann förebild. Hade vi som är lite mindre magra levt på antiken hade vi varit de allra läckraste nymferna. Om det nu skulle varit vårt mål. :)

  SvaraRadera
 22. En sån otroligt vacker bild på dig Karin, jag blir alldeles till mig! Jag gillar helt klart din verklighet mycket bättre än de glossiga magasinens.

  SvaraRadera
 23. Hej Karin! Jag fick en sådan här blog award-thing, menad att skicka vidare. Så nu skickar jag vidare till dig, för du är bäst!

  http://juliahlundqvist.wordpress.com/2012/03/24/liebster/

  SvaraRadera
 24. Tack alla ni, heja oss!!! Kraaaam

  SvaraRadera
 25. så jävla bra!! u go karin<3

  SvaraRadera
 26. Så sjukt snygg du är! Borde byta namn till Snygg-Karin! :D

  SvaraRadera
 27. Vilken underbart vacker bild på dig Karin

  SvaraRadera
 28. Om din bild varit ett tidningsomslag hade jag köpt en livtids prenumeration.

  Det andra omslaget lockar mig inte.

  SvaraRadera
 29. Har också slutat titta i dem. Bra där!

  SvaraRadera
 30. jävlar vilken snygg bild Karin! (som alltid)

  SvaraRadera
 31. lycka sitter inte i midjemåttet när man är ung o fräsch…men fetma är vårt största folkhälsoproblem, och förr eller senare kommer du till det skeende i livet där midjemåttet är avgörande för ditt välbefinnandet…!

  Medelsvensson behöver definitivt bryta sin livsstil, modetidningar har ingenting med den saken att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...precis som att också ätstörningar mer och mer börjar bli ett folkhälsoproblem, dessutom med stor dödlighet även där. Och visst behöver medelsvensson byta livsstil - gärna mot något som går ut på att man ska tycka om sig själv och ta hand om sin psykiska hälsa, mår man bra inuti blir det tusen gånger enklare att också ta hand om sin fysiska hälsa. Man ska inte ställa fetma och ätstörningar mot varandra och jämföra vad som är värst men jag blir ledsen när ett inlägg som handlar om att trivas med sin kropp istället för att sträva efter att bli snyggare (vilket nästan alltid innebär smalare) måste få kommentarer om hur farligt det är med fetma, vad i Karins inlägg får dig att tro att hon skulle uppmana till övervikt och hälsoproblem?

   Radera
  2. instämmer med Efraimsdotter! Karin har skrivit ett viktigt inlägg om synen på vår kropp - inte en hyllningskrönika till fetma.
   Välbefinnande är något mer än ett midjemått. Kroppen är vårt verktyg till livet och bör vårdas ömt, men midjemåttet är inte avgörande!

   Radera
  3. Ditt inlägg, Neon, visar ju faktiskt på exakt det som är fel i dag. Så fort man pratar om att vara nöjd med sig själv och sluta jämföra sig med andra, då kommer du dragandes med hur farligt det är med fetma!? Varför likställer du fetma med att vara nöjd och glad i den kropp man lever i? Det är väl ingen som hävdar att en ohälsosam livsstil inte kan skada din kropp, men det är inte det samma som att säga till människor att man är perfekt, precis som man är.

   Radera
 32. Heja dig Karin! Ibland är det bara så skönt att få läsa det igen, det jag redan egentligen vet men som är så lätt att glömma bort. Att jag får och kan skapa min egen bild av mig själv och min kropp. Jag behöver verkligen små påminnelser om det ibland för att kunna fortsätta tycka att min kropp är fin och fantastisk! Hurra pang pang!

  SvaraRadera
 33. Åh herregud så vacker du är! Inte bara i den bilden utan liksom jämt!
  Jag mår inte alls bra i min överviktiga kropp, jag kan inte övertala mig att älska den. Jag vill så gärna också hålla med om att man inte behöver vara mager för att uppfattas som snygg, men bristen av min egen självkänsla sätter stop på just det att tycka om mig själv. För mig hjälper det inte med affirmationsövningar, inte med att strunta i att titta på de blanka tidningarna, eller att försöka låta bli att jämföra mig till andra. Har du tips, du vackra och kloka människa, vad ska jag göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig fungerade det att omge mig med fantastiska förebilder, det vill säga kvinnor som Karin som är äkta och inte ber om ursäkt för att de inte är smala. Här http://rutvethut.blogspot.se/2011/12/winehouse-vs-adele.html har jag skrivit ett inlägg med en hel del fantastiska bloggerskor som blivit mina förebilder. De äger!

   Radera
 34. Karin, du är en fantastisk förebild. Jag brukar tänka att jag är min egna Adele, och nu kan jag även tänka att jag är min egna Karin! Du behövs så väl, du är så bra, jag blir så glad av dig!

  SvaraRadera
 35. Wow Karin! Det här inlägget var så himla bra!

  SvaraRadera
 36. Så sant och jag gillar din bild för den ser så mer äkta ut. Du blir så himla fin på dina bilder. Jättebra inlägg. Försöker själv sluta tänka på att lyckan sitter inte i midjemåttet utan i att jag är den jag är och folk gillar mig för annat än hur jag ser ut. Det går sådär men jag är på väg iaf.

  SvaraRadera
 37. Jag undrar om inte din blogg är den bästa av alla. Tack för att du och den finns!

  SvaraRadera
 38. Hurra för att du påminde även mig om detsamma! Underbart inlägg som gjorde min dag! Jag håller med dig till fullo i varenda stavelse.

  SvaraRadera
 39. Fan vad härligt Karin! Måste också faktiskt tacka just dig för att jag, genom att följa din blogg slaviskt, har kommit till insikt om att "så här är jag och det är bra som det är". Du är bäst!

  Sara

  SvaraRadera
 40. Finfina Karin, har du sett denhär bilden någongång? http://www.escapeintolife.com/wp-content/uploads/2009/11/rockwell_mirror.jpg Tycker den illustrerar hur sånahär tidningar kan få en att känna sig på pricken.

  SvaraRadera