lördag 10 december 2011

"Konstruktiv kritik"


På några veckor har mitt läsarantal fördubblats.Roligt för en som vill ha sitt företag som huvudsaklig inkomstkälla.Men tråkigt för en som får klåda av konstruktiv kritik.


En blogg och dess gemenskap är svårkonceptualiserad. Men ska jag försöka likna den vid nån fast materia skulle det bli mitt vardagsrum. Ett avgränsat rum i min lägenhet dit ni alla är inbjudna. Vissa av er har stått i dörröppningen ett bra tag, för att sedan kliva in och säga hej. Vissa slår sig ner i soffan bredvid mig, väljer att bli mina följeslagare. Andra står fortfarande kvar i dörröppningen och är nöjda med det.

Några få har stått länge där i dörröppningen, har dykt upp dagligen, men sticker bara in huvudet när de har något kritiserande att säga.

Och så sista kategorin, nyaste kategorin. De som inte är inne i mitt vardagsrum, utan de som står ute på gatan, bankar på fönstret, skriker nåt otydligt och sedan springer vidare.

Jag tror inte på mycket, men jag tror att det är omöjligt att tycka fel och att vara fel. Jag blir pirrig och upprymd av oliktänkande. Det här är egentligen något man måste träna på, men principen är för mig att tänker du annorlunda än mig så tänker du inte fel - utan vi tycker olika. Och så länge vi talar utifrån oss själva kan vi komma nånstans i vårt samtal. Drar vi slutsatser och börjar tillskriva varandra egenskaper är risken stor att vi kör fast.

Konstruktiv kritik om vad som är bra med min blogg, och vad som är dåligt. Att jag borde skippa vissa inlägg, eller negativa slutsatser om mig som person. Min blogg är en spegling av mig själv, och jag tänker inte plocka bort vissa element för att vissa upplever dem som tråkiga eller provocerande.

"Du måste ju tåla konstruktiv kritik" säger då vissa. Nej, det måste jag inte alls. Det här är min blogg, mina tankar och mina åsikter. Jag bestämmer själv vad jag tål och vad jag inte tål. Ni är välkomna att tycka annorlunda, och jag blir överlycklig om ni vill samtala om det. Vem vet, kanske får ett samtal mig att byta uppfattning, det vore ju spännande. Men jag tänker aldrig anpassa mig efter dom som bankar på fönstret och sedan springer vidare. Kanske är det heller inte syftet, kanske är syftet att jag ska bli ledsen, och då, ja då fyller det ju sin funktion.

39 kommentarer:

 1. Väl rutet! Alltid så spännande med folk som känner behov av att ge en kritik (konstruktiv el inte) som man inte ens bett om.. Fortsätt att göra precis det du vill, det är ju det vi gillar! (och kanske fixa så där som en del bloggare gjort, att man bara kan kommentera via sitt facebookkonto, vilket gör att man inte kan gömma sig bakom ett anonymt fegis-skynke.

  Heja Karin! Kram, Maria H

  SvaraRadera
 2. Jeg har stått i døråpningen en stund, og det gjør jeg jo fordi jeg liker deg og blir inspirert av bloggen din. Så nå får jeg passe på at min første kommentar er positiv, det har du fortjent! (Og jeg er heller ikke flink til å takle konstruktiv kritikk...)
  Irene

  SvaraRadera
 3. Jag gillar din blogg och innehållet i den fantastiskt jättemycket, konstruktiv kritik kan slänga sig i väggen!

  SvaraRadera
 4. Skulle vilja lägga till en helt ny kategori, de som bara står bredvid soffan och maler ur sig cyniskheter och vägrar att gå hem fastän man ber dem hövligt gång på gång. Du ( och ni andra som läser oxå) vet vilka jag pratar om, eller hur? Min mamma brukar alltid säga "Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig?". Ibland är det samma sak, men för det mesta inte. Jag funderar just nu på att skippa mitt alias och vara "mig själv" på min blogg, men jag är rädd att dra till mig dessa partypoopers.

  Jag tycker att jag spenderar för mycket tid vid datorn just nu, men då spenderar jag den hellre med dina inlägg och andra som inspirerar och lättar upp stämningen lite, eller filar på min egen. Hellre än att hänga på bloggar som egentligen inte intresserar mig och suga musten ur dem och mig. Det är tillräckligt svårt och stockdumt i det verkliga livet och därför behöver jag färg och humor och intelligens när jag flyr in här en stund.

  /Clem

  SvaraRadera
 5. Vet du, det är det jag uppskattar med din blogg. Att du kör på, så att säga. Du leker. Du accentuerar det som är knäppt i världen genom att skruva till det, så att man får tänka efter själv. Du är inte rädd för att säga vad du tycker. Du bjuder på dig själv. Du visar det lite aviga. Humorn. Allvaret. Att du är så klok och kreativ. (Detta är alltså fakta)

  Och det där som folk säger är "konstruktiv kritik". Det är inte konstruktiv kritik, det är dålig attityd. Och vad har den ändå här att göra. Folk gillar att säga till (och inser inte att de är idioter). Man har ju rätt att få göra exakt som man vill på sin blogg. Såklart. Det är ju upp till andra om man vill läsa. Vill man inte det, fine. Jag vill det dock. Du är ju fab.

  SvaraRadera
 6. jag tycker du är ball. så fick jag sagt det!

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas verkligen att du inte ändrar ett dugg, för jag älskar att få läsa dina inlägg och skratta högt!

  SvaraRadera
 8. Grattis till dubbleringen av läsare!

  SvaraRadera
 9. Nu kände jag mig manad att sticka in huvudet och säga hej. Jag hör till dem som stått i dörröppningen i några veckor. Jag älskar ditt vardagsrum! Du inspirerar mig med dina tankar och ditt uttryck och du får mig att skratta (skratta är typ det bästa jag vet). Jag följer ett 20-tal bloggar och jag läser alltid din sist. Det är som att spara på en god karamell. Jag blir aldrig besviken. För även om vårt sett att se på världen skiljer sig åt ibland tar jag gärna del av ditt perspektiv. Hoppas, hoppas du inte måste lägga av med bloggen nu när jag just hittat hit!

  SvaraRadera
 10. Jag läser din blogg för att jag vill läsa det du skriver och ditt sätt att se på olika saker. Fortsätt vara du och skriva det som du vill skriva om, dte är dte jag tycker om och som får mig att återkomma <3
  De som inte vill läsa kan faktiskt vända på klacken och gå tycker jag. Man ska inte behöva stå och ta emot förolämpningar för att man valt att dela med sig av en bit av ens tankar... För ofta är det just det är, förolämpningar, inte någon diskussion...

  SvaraRadera
 11. Håller med dig! Det här är din arena. Om kritiken är där för ett illagörande syfte så känner man det i magen eller som ett stick i hjärtat. Det fascinerande med dessa elaka fönsterbankare är att de endast avslöjar brister och håligheter i sig själv. Har märkt det att personer som har svårt att vara snälla, generösa,förlåtande,förstående kastar sina egna slemmigheter och problem på andra

  SvaraRadera
 12. Du är en väldigt bra, tycker jag i alla fall.

  SvaraRadera
 13. Måtte du inte ändra dig ett endaste dugg.

  Det är ju när du är DU som du (och din blogg) är så underbar. Jag älskar att kika in här och se vad du bjuder på just nu, för det är en sak som är säker, man kan aldrig lista ut det i förväg.

  Jag gillar det! Och dig!
  Fäll ner dina inre rullgardiner mot tråkiga och elaka fönsterbankare.

  SvaraRadera
 14. ändra dig inte, för allt i världen! :) Eller ja, alltså om du inte vill förståss...

  SvaraRadera
 15. hej! jag har läst bloggen sedan annika gjorde den där tjusiga bilden av ett gäng bloggare. under den tiden har jag hunnit gå igenom hela arkivet också. är dålig på att kommentera men nu kändes det som att det var dags. det finns nog ingen blogg som är så rolig och bra som din och sånt borde man ju tala om! kör på!

  SvaraRadera
 16. Låt idioterna stå för sin egen dumhet och fortsätt stråla i din stjärnglans!

  SvaraRadera
 17. Jag sager aterigen: HURRA for Karin!! Du e sa rolig och det ar pa tiden att fler och fler borjar lasa din blogg.

  SvaraRadera
 18. Du är galet bra! Har följt dej ett tag och stått i dörröppningen som du så målande beskriver. Jag gillar att du är udda,konstnärlig och galet bra! Just nu går jag och drömmer om att bära nåt av dessa coola smycken som du gör på cafeet jag jobbar på :-) Lots of Love från södra sverige!

  SvaraRadera
 19. Åh jag förstår att det känns piss att ha folk som skriver sådana saker! Jag har aldrig förstått det behovet? Om man inte gillar det man ser, näe men kila vidare då snälla du :)
  Jag GILLAR dig Karin <3
  Jag tycker du är skiiiitabra precis som du är.
  Klart du ska fortsätta att låta bloggen vara en del av dig och inte gå in och ändra något. Hoppas att folk har vett att bege sig annanstans om de inte gillar vad de ser. Men jag stannar här hos Dig :)
  Bamsekramar från mig till dig!!!

  SvaraRadera
 20. Åh vad trött man blir på folk som inte kan bete sig!!!
  Jag sitter och myser i soffan med dig!!!
  KRAM

  SvaraRadera
 21. Jag är ingen som kommenterar ofta på bloggar, men nu känner jag att jag måste säga nåt.
  Jag har länge tyckt att din blogg är en av dom bästa jag läser. Varför? Jo inte bara pga alla fina, grejer du gör, roliga tankar, konst, humor mm mm utan kanske mest för att här vet jag att jag slipper allt "tjafs" som kan vara på så många andra bloggar. Klagomål, skitsnack mm.
  Jag är innerligt tacksam att du kör utan den stilen!
  Tacksam för att jag alltid har ett leende på läpparna när jag läser din blogg.
  Bra gjort! Keep it up!

  SvaraRadera
 22. Bry dig inte i vad de tycker och tänker om din blogg! För det är ju faktiskt DIN blogg och då ska väl inte andra bestämma vad den handlar om? Fortsätt att skriva på ditt eget vis, jag älskart!

  SvaraRadera
 23. Karin, ändra inget! Du är helt underbar och bloggen förgyller min dag när man är så långt hemifrån. Dhaka skulle inte ha någon anknytning till umeå om det inte var du. Okej, en sak du måste sluta med är att inte foto bakelser på nk. ej ok för en som lever på ris och curry...

  SvaraRadera
 24. Det finns allt för många som måste ha en negativ åsikt, och måste säga den... Segt tycker jag.

  SvaraRadera
 25. Jag älskar din blogg Karin! Självklart ska du fortsätta skriva precis som du vill, den är ju din! De som inte gillar den kan läsa något annat. Att klaga på någons blogg, och sedan kalla det för "konstruktiv kritik", är ju bara skisnack och en dålig ursäkt för att få utlopp för sitt misnöje som förmodligen bottnar i något helt annat (så länge det inte handlar om någon som skriver något man tycker är olämpligt/fel/provocerande, då måste man ju få säga ifrån såklart. Men så är det ju inte i ditt fall). Go Karin!

  SvaraRadera
 26. din blogg är ju helt underbar och igår råkade jag köpa ett näbbdjurshalsband för det fick mig att tänka på dig och bältor. Så bara fortsätt!

  SvaraRadera
 27. Äsch vad tråkigt! Trycker näsan i fönstret som en glad liten tomte och ler uppmuntrande. Kryss för 'härligt inspirerande' i tomteprotokollet. Fortsätt så! Kanske dra för gardinerna om det blir för många sura miner?

  SvaraRadera
 28. Du är grym och dina tankar/bilder/inlägg inspirerar mig och gör MIG pirrig i kroppen.

  SvaraRadera
 29. Jag älskar din blogg precis som den är! Brukar gå tillbaka i arkivet och läsa gamla inlägg, skratta och inspireras på samma gång. Delar med mig på FB av olika inlägg hela tiden och tycker det är underbart att du fått fler läsare... trots att jag kanske helst vill ha dig för mig själv... men bara lite...

  SvaraRadera
 30. Du må fortsette å holde DIN stil,den er super og morsom:)
  ...så får dem som er sure være sure og la være å lese!
  Heia DEG:)

  SvaraRadera
 31. Nä, nu blir jag ledsen på folk! Jag är en av dem som alldeles nyligen upptäckt ditt vardagsrum och blev överlycklig av att få komma in. Nu sitter jag lite tyst intill väggen och myser och förundras. Om de hojtar därutanför igen tycker jag att vi drar ner persiennerna och höjer musiken. You gogo - din bogg (och antagligen du) är fab! Maria

  SvaraRadera
 32. jag tror att vissa har ett så tråkigt liv så de hittar folk som har ett kul liv och kommer på saker att tracka de dära lyckliga folken (som de önskar att de var). jag försöker kommentera lite mera så jag blir en av de som är där inne i ditt vardagsrum med dig och muttrar med dig om att fisiga kommentarer är barnsligt, men vi är större människor än att ge tillbaka med samma mynt!

  för annars hade jag kanske kastat något hårt och taggigt efter dem. men det gör jag inte. bara i mitt eget huvud.

  SvaraRadera
 33. Jo, här har jag stått och skrapat med foten mot tröskeln i några månader, men inte riktigt kommit mig för att säga hej. Det beror mest på att jag är rädd för tapirer, men också för att jag är lite förstummad över din knasiga blogg, din smarta humor och din fullständiga galenskap parat med vardag och vanlighet.
  Fortsätt så.

  Om jag bara vågar så smyger jag in och sätter mig i soffhörnet. Men utan att ha fötterna på golvet. Tapirer ska man förhålla sig lite vaksam till.

  SvaraRadera
 34. va fint du skriver! och vad ledsen jag blir över hur elaka folk är. jag har också stött på det, ofta väljer de precis som du skriver att vara anonyma och sedan springa därifrån. kvar lämnar de ekon av elaka ord som bara är till för att såra, inte för att starta en diskussion eller debatt. usch och fy! hoppas du får 1000 fler fina kommentarer och att du struntar i bajskorvarna som inte ens vågar stå för vad de skriver

  SvaraRadera