måndag 28 november 2011

Dagens fisk: Karpen
Karp, Cyprinus carpio, är en sötvattenlevande karpfisk som lever naturligt i Asien, och förekommer som inplanterad i Australien, Europa och USA. Karp har funnits i Västerbotten sedan tidigt 80-tal.

Arten är mycket produktiv, och varje enskild hona kan lägga upp till en miljon ägg per år. Karpen muterar lätt, och det finns därför många olika varianter, bland andra fjällkarp, karp, koi-karp, linjär karp, läderkarp, praktkarp, silverkarp, sotkarp, spegelkarp och rödhårig karp.

Den rödhåriga karpen, som för övrigt är den mest ängsliga men också mest unika av alla karpfiskar, lever främst på föda som friterats, samt substanser som de friterade sakerna kan doppas i, i karpmun "dippas". Den vilar ofta och bygger upp undertryckt ilska om den förväntas anstränga sig fysiskt.

Emellanåt vandrar denna art av karpfiskar upp längs med Västerbottens kust, som regel i jobbsyfte. Idag befinner den sig i Luleå på så kallad regionssamling. Helst vill den bara hem och vila. Ja, och dippa, då.

6 kommentarer:

 1. Men men men horoskopen då? Hur ska det gå med den nya veckan nu!? RÄDD.

  SvaraRadera
 2. Är de du som ritat bilderna me räven, katten, hajen och haren? Sjukt fina, hur ska man bete sig för att få sådana?

  SvaraRadera
 3. Nu faller allt på plats: jag är en karp! Det förklarar precis allt. Som jag brukar säga; jag är byggt för komfort, inte för hastighet. Förmodligen karpens hemliga ordspråk!

  SvaraRadera
 4. Hahaha jag dör! Ypperlig karpfrisyr!

  SvaraRadera
 5. ah, ÄLSKAR de här inläggen. finaste sortens karp. kram.

  SvaraRadera
 6. Du är ju asball. Hittade just din blogg genom Clara stickar. Var inne på din webshop och åh för det! Skruvade vackra knasigheter. Gillar det skarpt. Om jag vore rikare och jul inte vore så nära skulle definitivt ringpingvinen och hjärthalsbandet vara mitt. Valde att kommenterade här för att jag gillar fiskar. Blåfenade tonfiskar ligger högst på min fisklista.

  SvaraRadera