onsdag 11 maj 2011

Dagens fisk: Braxen
Abramis brama, i folkmun Braxen och Sveriges mest hatade fisk, är en art i familjen karpfiskar. Den lever helst i stilla vatten och föredrar sötvatten, men fisken förekommer även i bräckt vatten. Braxen var fram till 1994 Södermanlands landskapsfisk, men fråntogs sin titel efter en omfattande stöldhärva riktad mot förskolan Daggkåpan uppdagades i samband med braxens försök att smuggla ut 6000 plastspadar ur Sverige.

Braxen är som mest upp till 80 centimeter och 11 kilogram tung, men då tillväxten är långsam är den oftast betydligt mindre. Fisken är silvergrå, men äldre individer kan få en lätt bronston. Fenorna är mörka. 1995 deltog braxen i TV3:s succéprogram Förlåt mig, i ett försök att återfå svenskens förtroende, men förgäves.

Braxen är en stim- och bottenfisk som lever i sjöar och långsamt rinnande vattendrag. Unga fiskar är i huvudsak planktonätare, medan äldre främst lever på insektslarver och andra bottendjur, som de suger upp från botten med sin utskjutbara mun. I dag lever braxen ett tillbakadraget liv, men senaste året har det florerat rykten på Flashback att Braxen planerar en sverigeturné som går under arbetsnamnet Älska, Glömma & Förlåta. Detta är dock obekräftade uppgifter.

11 kommentarer:

 1. Hahaha! Jag älskar din blogg. Man vet aldrig vad som väntar.

  SvaraRadera
 2. Håhå!
  Sex braxar i en braxask är så passande namnet på min blogg, och även mitt stiliga efternamn. Fantastiskt fiskt!

  SvaraRadera
 3. Du är så underbart konstig!

  SvaraRadera
 4. http://www.youtube.com/watch?v=47fYqjF-Wns

  Icke att förglömma, Abramis Brama, det fantastiska bandet från min hemstad, kan vara så att Braxen är deras manager!

  SvaraRadera
 5. Bandet med fina brax namnet såg jag spela i fina Ume för några år sedan !!

  SvaraRadera
 6. Jag har fått en brax på kroken en gång när jag fiskade. Jag var tio år och skulle meta abborre med ett klent litet spö min pappa gjort från en nerhuggen björk. Plötsligt nappade det och jag drog upp, där satt inte en liten sprattlande abborre utan en skräckinjagande brax. Jag är, 20 år senare, fortfarande traumatiserad av händelsen.

  SvaraRadera
 7. Glöm heller inte Braxenplankan, känd från Kalle Stropp och Grodan Boll.

  ööööh plopp plopp öööööhhh plopp plopp
  jag simma hela vägen ifrån Öresund öööööhh plopp plopp

  SvaraRadera
 8. Eeh, eller var det Braxenpankan? Det var länge sen...

  SvaraRadera